25 Mart 2013 Pazartesi

Batonsale Ekmek



Evde ekmeğimi sıklıkla yapar oldum.Tabi ki Lorraine Pascale lın bu konuda ki yardımlarını görmezden gelemem..

24 Kitchen da programında yaptı bu ekmeği , tarifi daha önce yaptığım Çiçek Ekmek le aynı sadece şekli farklı kahvaltı sofraları için ideal , kişi başı bir batonsale..

Ama siz yine de hamuru biraz fazla tutun derim ben :))

Malzemeler 


300 ml ılık su ( bir su bardağı veya küçük su şişelerinin yarısı, ben küçük oğlumun biberonun ölçü olarak kullandım ) 

3 yemek kaşığı sıvı yağ ( ben zeytinyağ kullandım )

2 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı toz şeker

1 paket ınstant maya

4 su bardağı un 



Yapılışı 

Derince yoğurma kabına un ve bütün kuru malzemeleri ekleyip karıştırın.Ortasını havuz gibi açıp sıvı malzemeleri ekleyip önce ortadan başlayarak hamuru yoğurmaya başlayın.

Hamur iyice toparlanınca ( bu esnada azda olsa  ele yapışa bilir ) tezgaha alın ve çok az un serptiğiniz tezgahta 10 dakika kadar yoğurun.

Yoğurma süresi çok önemli mayalama işleminden sonra tekrar yoğurmadığımız için 10 dakika gerekli 



Hamurumuzu önce ikiye sonra böldüğümüz iki parçayı da kendi arlarında bölerek 8 tane beze elde edin.

Bezeleri ince uzun olacak şeklide şekil verin




Resimde gördüğünüz gibi uzun yaptığınız bezeyi ikiye kesin ve birbirine dolayın 




Bütün bezelere aynı işlemi yaptıktan sonra üzerine çok az sıvı yağ sürdüğünüz streç film i kapatın ve sıcak bi ortamda ortama 1 saat mayalanmaya bırakın. 


İşte mayalandıktan sonraki batonsaleler ortalama 2 katı oldular

Önceden ısıtılmış fırında ilk 5 dakika 140 derce de sonra dereceyi 200 e getirip üzeri kızarana kadar ortalama 20 dakika pişirin.

Ekemeğinizi pişirirken fırının içine uygun bi kapla su koyun ki ekmekleriniz kurumadan nemli bi ortamda pişsinler..


Afiyet Olsun

16 yorum:

  1. nefis bi tarif bu:)
    ellerine sağlık canımcım
    çok çok öperimmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım ,yazın yapar yeriz antalya da :)

      Sil
  2. Evde yapılan ekmeklere hastayım,seninkide süper..Bu tarifinide deneyeceğim..evim mis gibi ekmek koksun istiyorum..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla kokuyu duyan gelir bu konuda garantili bi tarif ,şimdiden bereketli olsun :)

      Sil
  3. kendi ekmeğini yapan insanlara özeniyorum! biraz daha görürsem en sonunda bu işe de elimi sokacağım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaparsın sen hacıımm ,hiç beklemeden giriş derim ben :)

      Sil
  4. Ooh sıcacık ucundan bir çimdik koparıp yemek istedim ellerine sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dokunmatik ekranlar çıktı ben inanıyorum tatmatikler de çıkıcak bende o günü sabırsızlıkla bekliyorum :))

      Sil
  5. Canım aradığım ekmek tarifi işte bu. Hemen deneyeceğim. Zira kafama takıldı. Ne kadar zaman mayalıyoruz? :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğenmene çok sevindim Yağmurcum , mayalanma süresi ortama 1 saat sürüyor 2 katına çıkınca hamur pişirilmeye hazır demektir..

      Sil
  6. evde ekmek yapma bir alışkanlık haline geliyor ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen sana katılıyorum şimdi aklımda bi ekmek daha var onu henüz deneyemedim ama adı pek havalıı :)

      Sil
  7. Günaydın, evde ekmek yapmayı ben de çok seviyorum.
    Ekmekler çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
    Güzel günler diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler ,bende ara verdim insan tekrar tekrar yapmak istiyo ne garip bi duygu ekmek pişirmek :))

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar her sene yaptığım ''Ben Buldum'' etkinliğini bu sene de 17 Nisan 17 Mayıs tarihleri arasında yapmaya karar verdim. Mutfakta kendi başımıza kaldığımızda bir sürü tarif buluyoruz. Sizin de kendinize ait tarifleriniz varsa ve bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.

    http://hayattanazicik.blogspot.com/2013/04/geleneksel-3-ben-buldum-etkinligi.html

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba , benimde bu sene haberim oldu etkinliğinizden nazik davetinize teşekkür ederim aklımda bi tarif var bile :))

      Sil