24 Eylül 2009 Perşembe

Bayram Tatlıları ( Gökkuşağı Tatlısı ,Keşkül,Sütlaç,Ev Baklavası )

Gökkuşağı Tatlısı

Keşkül

Sütlaç

Ev baklavası


Ufak bir moladan önce bayram tatlılarını sizlerle paylaşmak istedim.Eşimin senelik iznin en sonunda kullana bileceğiz ramazanında bitirip baramınıda sevdiklerimizle geçirdikten sonra Antalya yolcusu kalmasın :) diyoruz..

Gitmeden bu aralar çok ihmal ettiğim bloguma tariflerimi eklemek istedim hepsi çok lezzetliydi ama her güzel şeyin sonu olduğu gibi hepsi bitti kaseler tepsiler yıkandı yeni şeyler pişirmek için bizi bekliyorlar..

İşte tarifler

Ev Baklavası ( 50 kat )

Malzemeler

Hamuru için

1 su bardağı sıvı yağ
2 Su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı karbonat
2 adet yumurta
aldığı kadar un

İç malzeme

Dövülmüş ceviz

Ayrıca

Yufkaları açmak için 500 gr kadar nişasta
250 gr margarin
100 gr tereyağı



Şerbeti için

5 su bardağı su
6 su bardağı şeker
1/2 limon suyu

Yapılışı

Hamurun sıvı malzemelerini ekleyin iyice karıştırın bir kasenin içine karbonatı koyun üzerine bir kaç damla limon suyu döküp kabarmasını sağlayın un ilavesi yaptıktan sonra karbonatıda ekleyin hepsini güzelce yoğrun poğaca hamuru kıvanında bi hamur elde edin.

Hamuru 20,25 dakika dinlendirin.dinlanmiş hamuru yumurta büyüklüğünde 50 bezeye ayırın.

10 tane bezeyi tabak büyüklüğün de açın aralarına bol nişasta serperek üstüste koyun ve hepsini birden acabildiğiniz kadar büyük açın eğer tepsinizden büyük olursa kenarlarını kesin( ne kadar ince olursa o kadar kıyır kıyır olur.Artan parçalarla börek yapa bilirsiniz)

Erittiğimiz margarin tereyağ karışını tepsiye tektek üzerlerindeki fazla nişastayı serperek yaydığımız yufkaların arasına ortalama bir tatlı kağı kadar sürün istediğiniz aralıklarda ceviz serpin.

Diğer bezeler içinde aynı işlemi uygulayın.En üstüne geldiğinizde baklavayı istediğiniz şekilde kesin kalan üzerine kalan yağyıda gezdirip 200 derecede altı üstü pembeleşene kadar pirin.

Baklava soğuk şerbet ılıkken tepsinizin üzerine gezdirin.Ortalama 4,5 saat sonra servis yapın ..

Kıyır, kıyır bol katlı baklava sevenler için ideal..

Afiyet Olsun ..

Diğer Tarifler..( Tatil dönüşü tarifleri eklicem)


Gökkuşağı Tatlısı

Malzemeler

3 adet yumurta
3 çay bardağı un
3 çay bardağı irmik
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 paket kabartma tozu

Süslemek için : Toz fıstık

Şerbet için

4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1/4 limon suyu


Yapılışı

Yumurtaları şeker le köpürenedek çırpıp,yoğurt ve sıvı yağı ekleyip karıştıralım.Ardından unu ,irmik ,kabartma tozunu ilave edip tekrar karıştıralım.
Margarinle yağlanmış ve şeker serpilmiş fırın tepsisine boşaltalım.Isıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Önceden hazırladığımız ve iyice soğuttuğumuz şerbeti üzerine gezdirelim.
Şerbeti iyice emimip ,tatlı iyice soğuduğunda bir kalıp yardımıyla yuvarlak parcalar kesip, çıkartalım.(ben su bardağı kullandım )
Kenarlarda kalan parçaların şerbetini süzdükten sonra bir kaseye alalım.İçine kakao ve hindistan cevizini ekleyip iyice karıştıralım.
Yuvarlak tatlıların üstüne düzgünce sürelim.Üzerlerini istediğimiz gibi süsleyip.servis yapalım...

Afiyet Olsun..


Sütlaç
Keşkül



4 yorum:

  1. Asumancım, iyi tatiller diliyorum, geçte olsa gidebiliyor olmanız çok güzel. Tatlında ağzımın sularını altırdı.

    YanıtlaSil
  2. Hepsi harika görünüyor.Ev baklavasına bayılırımm.50 kat sabır işi geçekten.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkürler İpek,tatlıları beğenmiş olmana sevindim.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Mosquito ,10 lu katlar halinde açınca çok vakit almıyor diğer türlü imkansız gibi insan yemeğe kıyamaz zaten :) sevgiler

    YanıtlaSil