7 Mart 2013 Perşembe

Patates Püreli Çanak Köfte



Oğlumun doğum günü için toplandığımızda yapmıştım çanak köfteleri , daha önce defalarca pişirmeme rağmen bloga yazmadığımı hatırladım.

Nefis ve çok şık bi ana yemek tarifi ,hemde adım adım resimleriyle ;

Malzemeler 

1 kilo köftelik dana kıyma
1 orta boy soğan 
3-4 dilim bayat ekmek 
1 yumurta
karabiber
yarım demet maydanoz 
tuz

İç harcı 

4 tane orta boy patates 
2 yemek kaşığı tereyağ
süt 
tuz

Üzeri için 

1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar 

Yapılışı 

Öncelikle patates püresini yapıp soğumaya bırakalım..

Patateslerin kabuklarını soyup cips gibi doğruyoruz.Mümkünse teflon tencereye patatesleri alıp üzerine çok az geçecek kadar süt ekleyip haşlanmaya bırakıyoruz.
Haşlanan ve sütünü çeken patateslere tereyağını ve tuzu ekleyip blenderdan geçiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.. 
Bu esnada patatesler çok kuru kalmışsa süt ekleyebilirsiniz.

Kıymayı , rendenin ince tarafıyla rendelediğimiz soğanı ve ince ince kıydığımız maydanozu ve diğer malzemeleri derince bi kaba alıp iyice yoğuruyoruz.

  • Ben maydanozu ve soğanı rondoya koyup içine 2 yemek kaşığı kadar da zeytinyağ ekleyip istediğim inceliğe gelene kadar çalıştırıyorum buda dip not olsun rendeyle uğraşmak istemeyenlere :)


Buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriyoruz.

 Yarım  saat  sonra  tekrar yoğurup  şekil  vermeye  başlaya  biliriz (  dinlendikçe  şekil vermek  çok daha  kolay oluyor ) 





Yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elimizle çanak şekli veriyoruz . İlk başta şekilsiz olsa da siz diğerlerini yapana kadar biraz daha bekleyen çanaklarınızı, parmaklarınızı suyla ıslatıp yerinden kaldırmadan düzelte bilirsiniz.. 

Çanak köfteleri fırına vermeden önce tepsiye 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirip önceden ısıtılmış 180  derecelik fırında 10 - 15 dakika kadar pişiriyoruz . 



Pişen köftelerin içine hazırladığınız püreden  bolca yerleştirip.Üzerilerine rendelediğimiz veya dilimlediğimiz kaşarlardan da ekleyip 200 derecelik fırında kızarıp kaşarları eriyene kadar pişiriyoruz..


  • Bir kilo kıymadan bir bu kadar tepsi daha çıkıyor aklınızda olsun.

Afiyet Olsun.. 

12 yorum:

  1. Asumancım oğluşunun yeni yaşı kutlu olsun .. Bende köfte ve türevlerine bayılırım :) ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım büyüyorlar çok şükür :) Çanaklar biraz zahmetli ama lezzeti vazgeçilmez :)

      Sil
  2. bENİM DE ÇOK SEVDİĞİM BİR TARİF BAK ŞİMDİ UZUNN ZAMANDAN BERİ YAPMAMIŞTIM AKLIMA GETİRDİN :)) ELLERİNE SAĞLIK CANIM AFİYETLER OLSUN BU ARADA OĞLUNUN DOĞUMGÜNÜDE KUTLU OLSUN NİCE SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER DİLERİM........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende hep böyle ara veririm sonra birden aklıma gelir :) çok teşekkürler beğenmene çok sevindim ayrıca yeni yaşımız içinde teşekkürler

      Sil
  3. patates puresini yapışından belli ne şahane bir lezzet olduguuu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak püre gerçekten sorunsuz bi tarif mutlaka dene derim cicim

      Sil
  4. http://berrinle.blogspot.com/2013/03/mimlenmisim-mimliyorum.html

    asumancım bloguma gel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemen geliyorumm pek merak ettim uzun zamandır mim yazmıyordum :)

      Sil
  5. çok lezzetli olduğu muhakkak canım, ayrıca sunum da harika. eline sağlık. sevgiler, bana da beklerim:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim , sunumu beğenmene ayrıca sevindim valla :) ziyaret geliyorum hemen

      Sil
  6. Asuman hanım, köfteler güzel görünüyordu, dünkü iftar yemeği için yaptım harika oldu misafirlerde çok beğendi çanak köfte tarifiniz için teşekkürler. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Çok memnun oldum Ayşe Hanımcım ellerinize sağlık eminim çok lezzetli olmuştur :)) afiyet olsun tekrar

    YanıtlaSil