12 Ekim 2011 Çarşamba

Ev Yapımı Yoğurt


Miiisss gibi ev yoğurdu , ailemize yeni katılan malum şahıs :) ek gıdalara başlayınca mutfakta hareketlendi..
Her gün pişen çorbası gün aşırı yapılan yoğurt ve peyniriyle ev yarı çaplı mandıra kıvamına geldi..En kısa zamanda oğluma kahvaltısı için yaptığım peynirinde tarifini vermek istiyorum ama öncelik yoğurtta..

Malzemeler

1 su bardağı günlük süt ( ben pınar organik süt kullanıyorum )
1 tatlı kaşığı maya için yoğurt

Yapılışı

Sütü büyükçe bir cezvede 1 taşım kaynayana kadar ısıtıyoruz . Sıcak haldeyken yoğurdu mayalayacağımız kapaklı cam kaseye boşaltıyoruz..

Süt ılınınca ( küçük parmak testi : serçe parmağımızı süte batırıyoruz elimiz yanmıyorsa mayalanma kıvamına gelmiş demektir.Çok da ılık olmamasına dikkat edilmeli ) maya için ayırdığımız yoğurdu karıştırıp ılınan sütümüze kenardan ekliyoruz ve çok hafifçe karıştırıyoruz.

Üzerini sıkıca örtüp evin sıcak bi yerinde mayalanmaya bırakıyoruz.Yemeden 3 - 4 saat önce buzdolabına koyuyoruz..

  • Eğer daha koyu kıvamlı bi yoğurt istiyorsanız sütü kaynatma işlemini uzun tutarsanız sütün içindeki su uçacaktır ve yoğurt daha kıvamlı olacaktır..
  • Ben yoğurdu yatmadan önce mayalayıp sabah kalkınca buzdolabına alıyorum.



4 yorum:

  1. ohh afyetle ve sağlıkla yesin minik :) Ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ne kadar güzel yapmışsınız, havaların serinlemesiyle bizde yeniden süt almaya başladık ve dün kavanozlara yoğurtlarımı mayaladım. Sabah pek güzel olmuşlardı.
    Ellerinize sağlık, afiyet olsun.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler kahve dükkanı çok şükür pek severek yiğyo minik :)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık Sare hanım valla yerini bişey tutmuyo tazecik ben bu kaplardan 3 tane yapıyorum gökten 3 elma düşmüş misali :)

    YanıtlaSil