12 Temmuz 2013 Cuma

Karnıyarık




Havalar ısındı tamda kızartma yapma vakti geldi..En iyi patlıcan yemeği derseniz kesinlikle karnıyarık derim ama kızartması da güzel olur, aa oturması bi başka güzel bide imam bayıldı hatta imam dağıttı bile varken yoo yoooo seçimm yapamiiciiimm :))

Malzemeler

1 kilo kemer patlıcan ( kişi sayısına göre değiştire bilirsiniz )

İç harcı için 

500 kıyma 
1 orta boy kuru soğan 
2 tane büyükçe domates
1 yemek kaşığı domates salçası 
1/2 demet maydanoz
tuz
karabiber

Üzerlerine gerektiği kadar biber ( ben çarliston biber kullandım )


Yapılışı

Patlıcanların kabuklarını alacalı soyup ortalarını boydan boya kesin ama kesik altına kadar geçmesin yani karnını yarın :) 
Bol tuzlu suda yarım saat kadar bekletin.
Yıkayıp iyice kurulayın.
Kızartma tavanıza bolca sıvıyağ ekleyip iyice kızdırın ve patlıcanlarınızı altın sarısı olana kadar kızartın ( yumuşaması bu esnada yeterli )
Kızaran patlıcanları fazla yağlarını almak için kağıt havlu üzerinde bekletin.Bu arada iç harcını hazırlayalım.

Küp küp doğradığınız soğanlar 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağ da pembeleşene kadar kavurun.İçine kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edelim.Kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domatesleri ekleyip domatesler hafifçe suyunu çekene kadar pişirin.
İnce ince kıydığınız maydanozları tuz ve karabiberi de ekleyip ocağın kapatın..

Patlıcanları fırın tepsisine yan yana dizin ( fırında pişirmye devam edeceksiniz tepisye ocakta pişirmek isterseniz yayvan tencereye dizin ).
Maşa veya kaşıkla patlıcanların içlerini açın ve kıymalı harçtan bolca doldurun.Her patlıcanın üzerine yağda hafifçe kızarttığınız biberlerle süsleyip hazırlayın.

Bir su bardağı kadar suya 1 yemek kaşığı domates salçasını ekleyip fırın tepsisinin kenarından karnıyarıklara ekleyin.( Eğer fırın kullanmayacaksınız tencereye ekleyip ocakta orta ateşte 15 - 20 dakika pişirin ) 
180 derecelik önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin..

Afiyet Olsun 



1 yorum: