15 Aralık 2010 Çarşamba

Çavdar Ekmeği



Hamile olunca insan daha bi araştırmaya başlıyo didiklemekten zevk alıyo resmen..İşte bu ekmekte şu an takmış olduğum kan şekeri değerlerim yüzünden fırına girdi..

İyikide girmiş galiba evimin karşısındaki fırın beni sık sık göremiyecek artık :)

Malzemeler

4 su bardağı çavdar unu
1/2 su bardağı beyaz un
2 su bardağı sıcak süt
1 pk instant maya ( kuru maya )
2 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı sıvı yağ ( ben fındık yağ kullandım )

üzeri için susam

Yapılışı

Un , tuz ,şeker , mayayı bir kapta iyice kaşırtırın içine sıcak olan sütü ve sıvı yağ ekleyin önce bir kaşıkla ( süt sıcak olduğu için eliniz yana bilir ama bu sıcaklık kolay mayalanmayı sağlıyor ) karıştırın.
Eğer hamurunuz cıvık olursa beyaz unla takviye yaparak elinize hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edin..
Kelepçeli kalıbın içine yağlı kağıt serin hamurunuzun içine yerleştirip üzerini kapatıp sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalayın..
Mayalanan hamuru bıçakla derin kesikler yapıp üzerine susam serpip 200 derecelki fırında kışarana kadar pişirin..


Değişik lezzetler için aynı hamurun içine ;
  • Ay çekirdeği veya anason ekleye bilirsiniz..
Afiyet Olsun..

2 yorum:

  1. KEşke bütün ekmeklerimizi evde yapabilsek ama ne mümkün..Nefis görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. sevgili arkadaşım kahvaltıda nasıl da leziz olmuştur kimbilir.
    ellerine sağlık.yiyenlere afiyetler olsun...yanında beyaz peynir ve çay olsun yeter...

    YanıtlaSil