9 Temmuz 2009 Perşembe

Erişte - Ev makarnası



Bayılıyorum taze makarnaya , bir çok çorbada ve yeşil mercimekte rahatlıkla kullanabileceğiniz yapımı sanıldığı kadar zor olmayan eriştenin tarifini hemen yazıyorum..


Malzemeler

15 yumurta
15 çay bardağı su
5 kilo un
tuz

Yapılışı

Bütün malzemler karıştırılarak sertçe bir hamur elde edilir.Ortalama yarım saat dinlendirilir.
Yoğurmakta zorlandığınız zaman hamuru ikiye böle bilirsiniz ( ben öyle yaptım )





Hamur dinlendikten sonra tekrar yoğurup bezelere ayrılır.Her yumurtaya 1 beze gibi düşünebilinir (Biz 15 bezeye ayırdık) 10 dakika kadar tekrar dinlendirilir.




Bezeleri bıçak sırtı inceliğinde açıp( mantı yufkası gibi ) temiz bir bezin üstene açık olarak serelim oratalam bi yufkayı 15,20 dakika kadar kurumasını sağlayalım..

Kuruyan yufkanın arasına bolca un serpelim( 1 büyük kase kadar ) rulo haline getirelim..




Yufkayı ortalama 3 parmak genişliğinde keselim .Bu kestiğimiz parçaları tek tek kiprit çöpü kalınlığında tekrar keselim




Bütün yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra temiz bir bez serip üzerine bütün erişteleri alalım.Gün içinde zaman zaman havalandırarak 2 gün kadar kurumaya bırakalım.




Eriştelerimiz kuruyunca bir elek yardımıyla üzerindeki unları eleyelim ( unu tekrar kullana bilirsiniz )
  • Bez poşette saklanırsa çok daha uzun süre dayanır
  • Buzdolabıda tercih edilebilinir.

Afiyet Olsun...

2 yorum:

  1. Ellerinize sağlık.Biz açıp kurutyoruz sonra doğruyoruz siz kesip kurutuyorsunuz değişik bir şekil daha öğrendim.

    YanıtlaSil
  2. Siz açtığınız yufkaları tamamenmi kurutuyorsunuz oda değişikmiş herkesin bi yogurt yigişi var :)

    YanıtlaSil